RAQAMLI JAMIYATDA INSON KAPITALI RIVOJLANISHI: NAZARIY VA AMALIY JIHATLAR - Sodirjonov, Muhriddin (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqolada raqamli jamiyat sharoitida inson kapitalining rivojlanish tendensiyalari tahlil etilgan. Axborot-kommunikatsiya texnologiyalarining jadallashuvi, sunʼiy intellekt, raqamli iqtisodiyot va global axborot oqimlari inson kapitali shakllanishining asosiy omillari sifatida koʻrib chiqiladi. Shuningdek, raqamli transformatsiya shaxsiy bilim va koʻnikmalarning modernizatsiyasini talab qilishi, ijtimoiy guruhlar oʻrtasida raqamli tafovutlarni yuzaga keltirishi, mehnat bozorining yangi kompetensiyalarni shakllantirishga yoʻnaltirilishi ilmiy jihatdan asoslab berilgan. Maqolada inson kapitalining raqamli muhitda rivojlanish dinamikasi, uning taʼlim, sogʻliqni saqlash, kommunikatsiya va mehnat resurslari bilan bogʻliqligi sotsiologik tahlil qilingan. Natijada raqamli davrda inson kapitalini rivojlantirish global raqobatbardoshlikni taʼminlashning strategik omili sifatida talqin etiladi.