ZAHIRIDDIN MUHAMMAD BOBUR DUNYOQARASHIDA VATANPARVARLIK GʻOYALARINING FALSAFIY-TARIXIY ASOSLARI - Xamdamov, Behzod (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada Zahiriddin Muhammad Bobur dunyoqarashida vatanparvarlik gʻoyalarining shakllanishi va rivojlanishi tarixiy-falsafiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqotda temuriylar davridagi davlatchilik anʼanalari, Sharq maʼrifati, tasavvufiy ruhiyat va insonparvarlik konsepsiyalarining Bobur tafakkuriga koʻrsatgan taʼsiri yoritiladi. “Boburnoma” hamda Boburning lirik merosida vatanga munosabat, adolat, sadoqat, fuqarolik masʼuliyati kabi gʻoyalarning mazmun-mohiyati ochib beriladi. Maqolada Boburning shaxsiy hayot tajribasi, siyosiy faoliyati va ruhiy iztiroblari vatanparvarlik qarashlari shakllanishida qanday ontologik omil sifatida namoyon boʻlishi koʻrsatiladi. Shuningdek, Bobur vatanparvarlik konsepsiyasining zamonaviy maʼnaviy-tarbiyaviy jarayonlar uchun nazariy ahamiyati asoslab beriladi.