INTELLEKTUAL MULK HUQUQINI JINOIY-HUQUQIY HIMOYA QILISH MASALALARI - Xoliqnazarov, Farhod (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqolada intellektual mulk huquqini jinoiy-huquqiy himoya qilishning nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilingan. Oʻzbekiston Respublikasi Konstitutsiyasi va Jinoyat kodeksida mualliflik hamda turdosh huquqlarni muhofaza qilish bilan bogʻliq normalar mazmuni ochib berilgan. Shuningdek, milliy va xorijiy huquq tizimlarida intellektual mulkka tajovuz qilish uchun jinoiy javobgarlikni belgilashdagi farqli yondashuvlar qiyosiy tahlil qilingan. Maqolada jinoiy javobgarlik choralari intellektual mulk huquqini himoya qilishda muhim rol oʻynashi bilan birga, ularning faqat jazo berishga yoʻnaltirilganligi muammoni toʻliq hal etmasligi taʼkidlanadi. Shu munosabat bilan intellektual mulk sohasida kompleks himoya tizimini shakllantirish, fuqarolik-huquqiy va maʼmuriy choralarni samarali qoʻllash zarurligi ilmiy asosda yoritilgan. Tadqiqotda Gruziya, Qozogʻiston, Rossiya, Germaniya, Italiya, Fransiya kabi mamlakatlar tajribasi tahlil qilinib, milliy qonunchilikni takomillashtirish boʻyicha xulosalar va tavsiyalar berilgan.