HUQUQIY DEMOKRATIK JAMIYAT QURISH SHAROITIDA YOSHLAR HUQUQIY ONGINING SHAKLLANISH OMILLARI - Abdurahimov, Ravshanbek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Maqolada huquqiy demokratik jamiyat barpo etish sharoitida yoshlar huquqiy ongining shakllanishiga taʼsir qiluvchi omillar ijtimoiy-falsafiy va pedagogik yondashuvlar uygʻunligida tahlil qilinadi. Huquqiy ong yoshlarning huquq va erkinliklari hamda burch va javobgarliklari haqidagi bilimlari, qonun ustuvorligini qadriyat sifatida qabul qilishi, huquqiy institutlarga ishonchi va kundalik hayotdagi huquqiy xulq-atvori birligi sifatida talqin etiladi. Tadqiqotda omillar koʻp darajali tizim sifatida (mikro: shaxs–oila; mezo: taʼlim muassasasi–mahalla–tengdoshlar; makro: huquqiy siyosat–institutlar; raqamli: axborot makoni) tasniflanadi. Raqamli jamiyat sharoitida huquqiy nigilizm va huquqiy befarqlikning kuchayish xavflari koʻrsatilib, yoshlar huquqiy ongini yuksaltirish uchun uzluksiz huquqiy taʼlim, oilaviy tarbiya, mahalla va fuqarolik jamiyati institutlari hamkorligi hamda media savodxonlikni birlashtirgan kompleks model asoslanadi.