HUQUQIY DAVLAT KONSEPSIYASINING ZAMONAVIY NAZARIY YONDASHUVLARI - Lutfullayeva, Feruza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Mazkur maqolada huquqiy davlat konsepsiyasining zamonaviy nazariy yondashuvlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda huquqiy davlat tushunchasining klassik falsafiy-huquqiy asoslari hamda liberal-huquqiy, normativistik, sotsiologik-kommunikativ va global yondashuvlar ilmiy jihatdan yoritilgan. John Rawls, Friedrich Hayek, Robert Alexy, Joseph Raz, Jürgen Habermas va David Held qarashlari asosida huquqiy davlatning adolat, shaxs erkinligi, qonun ustuvorligi, hokimiyatning javobgarligi va global huquqiy integratsiya bilan bogʻliqligi ochib berilgan. Shuningdek, Oʻzbekistonda huquqiy davlat konsepsiyasining zamonaviy talqini inson huquqlari ustuvorligi va fuqarolik jamiyati institutlari bilan bogʻliq holda tahlil qilingan.