O‘ZBEKISTONDA AGRAR SOHAGA YER UCHASTKALARINI AJRATISH, FOYDALANISH VA MUHOFAZASINI TA’MINLASHDA PROKUROR NAZORATINING HUQUQIY ASOSLARI - Karimov, Ulugbek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Mazkur maqolada O‘zbekiston Respublikasida yer to‘g‘risidagi qonunchilik ijrosi ustidan prokuror nazoratini tashkil etish va amalga oshirish masalalari ilmiy-huquqiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda yer uchastkalari, ayniqsa agrar sohaga oid yerlarning ajratilishi, ulardan foydalanilishi va muhofaza qilinishi bilan bog‘liq huquqiy munosabatlar prokuror nazoratining ustuvor yo‘nalishi sifatida baholanadi. Muallif tomonidan yer fondi toifalari va yer uchastkalarining huquqiy maqomini noqonuniy o‘zgartirish, yerlarni talon-toroj qilinishi bilan bog‘liq huquqbuzarliklar tahlil qilinadi. Maqolada mustaqillik yillaridan buyon yerga oid qonunchilikni takomillashtirishga qaratilgan normativ-huquqiy hujjatlar dinamikasi, shuningdek, ushbu hujjatlar ijrosi ustidan nazoratni kuchaytirish maqsadida prokuratura organlari tuzilmasida amalga oshirilgan institutsional islohotlar yoritib beriladi. Prokuror nazoratining samaradorligi nafaqat huquqbuzarliklar yuzasidan ta’sir choralarini qo‘llash, balki ularning kelib chiqish sabablari va shart-sharoitlarini aniqlash, qonunchilikni yanada takomillashtirish hamda huquqbuzarliklar profilaktikasini ta’minlash bilan bog‘liq ekanligi asoslab beriladi. Shuningdek, amaldagi jinoyat qonunchiligida agrar sohaga oid yer uchastkalarini muhofaza qilish bo‘yicha alohida javobgarlik normalarining yetarli darajada belgilanmaganligi tanqidiy tahlil qilinib, ushbu yo‘nalishda qonunchilikni takomillashtirish bo‘yicha ilmiy asoslangan takliflar ilgari suriladi.