MASHINALI OʻQITISH USULLARI ASOSIDA XOSTNING XAVFSIZLIGINI BAHOLASH, MODEL VA ALGORITMLARINI ISHLAB CHIQISH - Mirabdullayev, Maqsudjon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Maqolada xost darajasidagi axborot tizimlarining kiberxavfsizlik holatini baholash uchun mashinali oʻqitish usullariga asoslangan yondashuv taklif etilgan. Anʼanaviy qoidalarga va signaturalarga asoslangan himoya vositalari yangi va nomaʼlum tahdidlarni aniqlashda samarasiz boʻlib qolmoqda. Shu sababli, tizim jurnallari, resurslardan foydalanish koʻrsatkichlari va tarmoq faoliyati maʼlumotlari asosida intellektual baholash modeli ishlab chiqildi. Klassifikatsiya va anomaliyalarni aniqlash algoritmlari yordamida xostning kiberxavf darajasini avtomatik baholash imkoniyati yaratildi. Taklif etilgan yondashuv amaldagi kiberhimoya tizimlarini takomillashtirishda qoʻllanilishi mumkin.