BUXORODA DASTLABKI MUZEYNING TASHKIL TOPISHI - Bobojonova, Sitorabonu (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Ushbu maqolada Buxoro shahrida dastlabki muzeyning tashkil topishi tarixi, uning vujudga kelishiga olib kelgan ijtimoiy-siyosiy va madaniy omillar yoritilgan. Ilk muzey faoliyati orqali tarixiy yodgorliklar, arxeologik topilmalar va madaniy meros namunalarini jamlash hamda saqlash jarayonlari tahlil qilingan. Shuningdek, muzeyning Buxoroning madaniy hayotida tutgan oʻrni, muzeyshunoslik sohasining shakllanishi va rivojlanishidagi ahamiyati koʻrsatib berilgan. Maqolada ilk muzey faoliyati tarixi asosida milliy madaniy merosni asrash va uni keng jamoatchilikka yetkazish masalalariga alohida eʼtibor qaratilgan.