GEOGRAFIK KASHFIYOTLARGA QADAR POLINEZIYA XALQLARINING RIVOJLANISHI VA DAVLATCHILIK INSTITUTLARINING SHAKLLANISHI TARIXI - O‘ralov, Orzubek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Ushbu maqolada geografik kashfiyotlarga qadar Polineziya xalqlarining ijtimoiy-siyosiy rivojlanishi, anʼanaviy boshqaruv tizimlari va davlatchilik institutlarining shakllanish jarayoni tahlil qilingan. Tadqiqot Polineziyaning Tinch okeani boʻylab yoyilgan arxipelaglarida yuzaga kelgan polinexial siyosiy tuzilmalar, boshliqlar, dengizchilik asosida vujudga kelgan hududiy birlashmalar, Pasxa madaniyati hamda Tuʼi Tonga, imperiyasi kabi ilk markazlashgan davlatlarning shakllanishining oʻziga xos jihatlariga eʼtibor qaratilgan.