JAMIYAT YUKSALISHIDA IJTIMOIY NAZORATNING ROLI - Mamatqulov, Rashid (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Ijtimoiy nazoratning jamiyat hayotida tutgan oʻrni, roli va ahamiyati oʻrganilgan. Bozor iqtisodiyoti sharoitida ijtimoiy munosabatlarga kirib kelayotgan yangi qadriyatlarning jamiyat aʼzolari tomonidan namunali tartibda oʻzlashtirilishini nazorat qilish analiz,sintez,taqqoslash va tahlil qilish metodlari orqali yoritib berilgan. Ushbu mavzuga kompleks metodologik nuqtai nazaridan yondashilgan. Maqolada jamiyat yuksalishida ijtimoiy nazorat mavzusining dolzarbligi, ijtimoiy nazorat tushunchasi, uning elementlari, agentlari va oʻzini oʻzi nazorat qilish bugungi kun nuqtai nazaridan yoritib berishga harakat qilingan. Ijtimoiy nazoratni amalga oshirish mexanizmlari va usullari ustida va ularning samaradorligi yuzasidan fikrlar bayon qilingan. Mahalla institutining ijtimoiy nazorat agenti masalasi koʻtarilgan. Mavzu boʻyicha tegishli tartibda xulosa va tavsiyalar berilgan.