KOSMOGEN, TEXNOGEN, АNTROPOGEN SIVILIZАTSIYALАR MOHIYATINING ONTOLOGIK TАLQINI - Ochilov, Jamshid (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Ushbu maqolada kosmogen, texnogen va antropogen sivilizatsiyalarning ontologik mohiyati tahlil qilingan. Kosmogen yondashuv insonning tabiat bilan uygʻunligini va ekologik barqarorlikni, texnogen yondashuv ilmiy va texnik salohiyat orqali rivojlanishni, antropogen yondashuv esa insonning maʼnaviy va ijtimoiy salohiyatini ustuvor qiladi. Uch yondashuvning integratsiyasi zamonaviy sivilizatsiyani chuqurroq tushunish va barqaror rivojlanish istiqbollarini baholashda muhim ahamiyatga ega ekanligi bayon etilgan.