IDIOMALAR VA FRAZEALOGIK BIRLIKLARDA GENDER TA’SIRINI O’RGANISHNING AHAMIYATI - Abdiraxmonova, Sarvinoz; Eshto’xtarova, Bibigul (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Frazeologik birliklar, jumladan idiomalar, maqollar va frazemalar, tilning madaniy, tarixiy va ijtimoiy tuzumini aks ettiruvchi asosiy elementlardir. Ushbu tadqiqot frazeologik birliklarda gender tasvirlarini o‘rganishning ahamiyatini ochib beradi. Tadqiqot jamiyatdagi gender rollari, qadriyatlar va stereotiplarning til orqali qanday aks etishi va uzatilishini ko‘rsatadi. Gender nuqtai nazaridan frazeologiyani o‘rganish nazariy va amaliy jihatdan foydali bo‘lib, madaniy xususiyatlarni aniqlash, stereotiplarning shakllanishini tushunish va til o‘qitish, tarjima va lug‘atchilik uchun zarur materiallarni taqdim etadi. Tadqiqot frazeologik birliklarning idiomatiklik va kontekstual bog‘liqlik kabi tuzilish xususiyatlari genderning lingvistik va madaniy ifodasini o‘rganishda qimmatli vosita ekanini ko‘rsatadi.