SPORTCHILARNI VAQTINCHALIK IJARAGA OLISH SHARTNOMASINING SPORT HUQUQIDAGI O‘RNI - Usmonaliyev, Muslimbek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Mazkur maqolada professional sport sohasida sportchilarni vaqtinchalik ijaraga olish shartnomasining huquqiy tabiati va sport huquqidagi oʻrni kompleks tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida sportchini vaqtinchalik ijaraga olish shartnomasini faqat fuqarolik-huquqiy yoki mehnat-huquqiy konstruksiya sifatida talqin qilish ilmiy jihatdan yetarli emasligi asoslab beriladi. Ushbu shartnomaning sport huquqiga xos boʻlgan mustaqil va kompleks institut ekanligi koʻrsatilib, uning asosiy vazifasi sportchining kasbiy faoliyati uzluksizligini taʼminlash hamda professional sport bozorida klublar manfaatlari muvozanatini saqlashdan iborat ekani yoritiladi. Shuningdek, sportchini vaqtinchalik ijaraga olish amaliyotida sportchining roziligi va huquqiy maqomi koʻpincha formal tusga ega ekani aniqlanib, sport huquqining adolat va barqarorlik prinsiplariga zid jihatlari tahlil qilinadi. Maqolada Oʻzbekiston qonunchiligini takomillashtirishga qaratilgan ilmiy asoslangan normativ takliflar ilgari suriladi.