MAHALLIY BUDJETNI TARTIBGA SOLISHDA MAHALLIY DAVLAT HOKIMIYATI IJRO ORGANLARINING VAZIFALARINING OʻZIGA XOS JIHATLARI - Mamadaliyev, Boburjon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Ushbu maqolada mahalliy budjetni tartibga solish jarayonida mahalliy davlat hokimiyati ijro organlarining vazifalari va ularning oʻziga xos xususiyatlari kompleks tahlil qilingan. Tadqiqot doirasida Oʻzbekiston Respublikasining amaldagi qonunchilik bazasi, xususan, 2013-yil 26-dekabrdagi Budjet kodeksi, Mahalliy davlat hokimiyati toʻgʻrisidagi qonun va boshqa normativ-huquqiy hujjatlar chuqur oʻrganilgan. Maqolada mahalliy ijro organlarining budjet jarayonidagi roli, vakolatlari, masʼuliyati hamda boshqa davlat organlari bilan oʻzaro munosabatlari yuridik jihatdan tahlil etilgan. Muallif tomonidan mahalliy budjetlarni shakllantirish, tasdiqlash va ijro etish bosqichlaridagi hokimiyat organlarining faoliyati, budjet nazorati mexanizmlari va budjetlararo munosabatlar tizimi batafsilроq koʻrib chiqilgan. Tadqiqot natijasida mahalliy budjet siyosatini amalga oshirishda ijro organlarining samaradorligini oshirish boʻyicha amaliy takliflar ishlab chiqilgan.