FUQAROLIK PROTSESSINING TEZKORLIGINI TA’MINLASHDA SIRTDAN HAL QILUV QARORI CHIQARISHNING AHAMIYATI - Mansurova, Xulkar (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Maqolada O‘zbekiston Respublikasi Fuqarolik protsessual kodeksida sirtdan hal qiluv qarori chiqarishning shartlari, uni qo‘llashning protsessual kafolatlari (xabardor qilish, da’vogar roziligi, bir nechta javobgarlar ishtiroki, talablarni o‘zgartirishga qo‘yilgan cheklovlar) hamda sirtdan qarorni qayta ko‘rib chiqish tartibiga oid normalar tizimli tahlil qilinadi. Sud amaliyotida sirtdan qarorlar sonining o‘sishi va ularni bekor qilish ko‘rsatkichining pasayishi tendensiyasi ochib beriladi. Qiyosiy-huquqiy tahlil doirasida xorijiy davlatlar tajribasi o‘rganilib, milliy qonunchilikni takomillashtirish yuzasidan takliflar ilgari suriladi.