GEOGRAFIYA FANI DARSLARIDA ONLAYN GIS TIZIMLARIDAN FOYDALANISH - Badalov, Ulugʻbek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Ushbu maqolada geografiya fanini oʻqitishda onlayn GIS (Geographic Information System) tizimlaridan foydalanishning pedagogik samaradorligi tadqiq qilingan. Tadqiqot davomida 120 nafar talaba bilan tajriba-sinov ishlari olib borildi va ArcGIS Online, Google Earth, QGIS kabi platformalarning taʼlimiy potensiali baholandi. Natijalar shuni koʻrsatdiki, onlayn GIS tizimlaridan foydalanish talabalarning fazoviy tafakkurini 42% ga, amaliy koʻnikmalarini 38% ga oshiradi. Maqolada onlayn GIS tizimlarini darsga tatbiq etishning metodologiyasi, dasturiy taʼminotni tanlash mezonlari va oʻquv jarayoniga integratsiyalash strategiyalari taqdim etilgan.