INTERAKTIV VOSITALAR VA AXBOROT RESURSLARIDAN FOYDALANISH ORQALI KASBIY KOMPETENSIYALARNI RIVOJLANTIRISH METODIKASI - Doniyorova, Gulnoza; Kurbanova, Gulnoz (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Mazkur maqolada oliy ta’lim sharoitida interaktiv vositalar va axborot resurslaridan tizimli foydalanish asosida kasbiy kompetensiyalarni rivojlantirish metodikasi yoritilgan. Tadqiqotda kompetensiyaviy yondashuvning nazariy asoslari, interaktiv ta’lim texnologiyalarining didaktik imkoniyatlari hamda raqamli axborot resurslarining ta’lim jarayoniga integratsiyasi tahlil qilindi. Kvazi-eksperimental tadqiqotda 120 nafar talaba ishtirok etib, ular nazorat va tajriba guruhlariga ajratildi. Tajriba guruhida muammoli o‘qitish, keys-stadi, jamoaviy muhokama, raqamli portfolio va elektron ta’lim platformalariga asoslangan metodika joriy etildi. Natijalar kasbiy kompetensiyalarning bilim, amaliy ko‘nikma, kommunikativ malaka, raqamli savodxonlik va mustaqil qaror qabul qilish komponentlari bo‘yicha sezilarli o‘sishni ko‘rsatdi. Olingan ma’lumotlar interaktiv vositalar va axborot resurslariga asoslangan metodikaning ta’lim jarayonida yuqori samaradorlikka ega ekanini tasdiqlaydi hamda uni oliy va kasbiy ta’lim tizimida keng joriy etish maqsadga muvofiqligini asoslaydi.