OʻRTA ASR MANBALARINI RAQAMLASHTIRISHNING ILMIY ZARURATI VA KONSEPTUAL ASOSLARI - Qobulova, Gulzoda (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Mazkur ilmiy maqolada oʻrta asr yozma manbalarini raqamlashtirish jarayonining ilmiy zarurati, nazariy-metodologik asoslari hamda zamonaviy axborot texnologiyalarining manbashunoslik tadqiqotlaridagi roli tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari raqamlashtirish jarayonining tarixiy merosni saqlash, ilmiy muomalaga kiritish hamda global ilmiy integratsiyani taʼminlashdagi ahamiyatini ochib beradi. Tadqiqotda qoʻlyozmalarni asrashda multispektral tasvirlash (MSI), XML-TEI standartlari va sunʼiy intellekt (AI) texnologiyalarining oʻrni ilmiy asoslab berilgan. Muallif raqamlashtirish jarayonini manbaning “raqamli egizagi”ni yaratish va uni global ilmiy muomalaga kiritishning strategik bosqichi sifatida baholaydi.