YOSHLAR AXLOQIY TAFAKKURI VA MADANIYATINI YUKSALTIRISHDA NURONIYLAR TAJRIBASIDAN FOYDALANISHNING AHAMIYATI - Raxmonov, Shohzod (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Mahalla muhitida nuroniylar faoliyati yoshlar uchun milliy gʻurur, vatanparvarlik, insonparvarlik, bagʻrikenglik va axloqiy masʼuliyat mezonlarini singdirishning eng tabiiy shakliga aylanmoqda. Yoshlarning axloqiy tafakkuri – bu ularning hayotga, jamiyatga, oʻz shaxsiy masʼuliyatiga boʻlgan maʼnaviy munosabatining darajasini ifodalovchi koʻrsatkichdir. Ushbu tafakkurning shakllanishida nuroniylar hayotiy tajribasi, ijtimoiy eʼtiqodi va axloqiy pozitsiyasi muhim ahamiyat kasb etadi. Ularning hayoti axloqiy ongning real koʻrinishidir – mehnatga fidoyilik, eʼtiqodga sadoqat, vijdon va adolat tuygʻusi, insoniy mehr va bagʻrikenglik singari qadriyatlar ularning faoliyatida mujassam. Yoshlar uchun bunday fazilatlar soʻz emas, balki hayotiy namuna sifatida qabul qilinadi.