OʻZBEKISTON RESPUBLIKASIDA VOYAGA YETMAGANLARNI JINOIY JAVOBGARLIK VA JAZODAN OZOD QILISHGA DOIR QONUNCHILIKNI TAKOMILLASHTIRISH - Toʻrabayeva, Ziyoda (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Maqolada Oʻzbekiston Respublikasi qonunchiligining voyaga yetmaganlarni jinoiy javobgarlik va jazodan ozod qilishga oid normalarini takomillashtirishga bagʻishlangan boʻlib, rivojlangan xorijiy mamlakatlar qonunchiligi tahlil qilinib, milliy qonunchilikka takliflar ishlab chiqilgan. Xususan, yuvenal probatsiya institutining nazariy va amaliy ahamiyati, yuvenal yustitsiya institutining tutgan oʻrni va joriy etish imkoniyatlari, javobgarlikka tortish va jazoni ijro etish muddati oʻtib ketganligi munosabati bilan javobgarlikdan va jazodan ozod qilishga oid qonunchilini takomillashtirishga bagʻishlangan. Shuningdek, javobgarlikka tortish va jazoni ijro etish muddati oʻtib ketganligi munosabati bilan javobgarlikdan va jazodan ozod qilish, yuvenal yustitsiya institutining nazariy va amaliy jihatlari, mazkur institutning imkoniyatlari xalqaro qonunchilik asosida tahlil qilinib, javobgarlikka tortish va jazoni ijro etish muddati oʻtib ketganligi munosabati bilan javobgarlikdan va jazodan ozod qilishga oid Rossiya Federatsiyasi (JK 94-m.), Qozogʻiston (JK 88-m.), Qirgʻiziston (111-m.), Ozarbayjon (JK 91-m.), Gruziya (JK 99-m.), Аrmaniston (JK 99-m.) jinoyat qonunlari qiyosiy tahlil qilinib, JK XVI bobiga voyaga yetmagan shaxsni javobgarlikka tortish va jazoni ijro etish muddati oʻtib ketganligi munosabati bilan javobgarlikdan va jazodan ozod qilishga oid taklif berilgan.