JAZONI IJRO ETISH MUASSASALARIDAN OZOD ETILGAN SHAXSLARNING QAYTA IJTIMOIYLASHTIRILISHIDA PENITENSIAR TIZIMNING ROLI - Abdusamiyeva, Dilrabo (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Maqolada jazoni ijro etish muassasalaridan ozod etilgan shaxslarning qayta ijtimoiylashtirilishida penitensiar tizimning roli tahlil qilinadi. Maqolada penitensiar tizim tushunchasi, uning asosiy vazifalari, jumladan jazoni ijro etish, axloqiy tarbiya va qayta ijtimoiylashtirish jarayonlaridagi ahamiyati ko‘ rib chiqilgan. Shuningdek, xalqaro tajribalar va Nelson Mandela qoidalari, shuningdek, Qozog‘ iston va Qirg‘ izistonning jazoni ijro etish qonunchiligi misollarida, shaxslarni ozodlikdan mahrum qilish davrida va undan keyin ularning jamiyatga qayta moslashuvini taʼminlashdagi pedagogik, ijtimoiy va psixologik chora-tadbirlar muhokama qilingan. Maqolada O‘ zbekiston penitensiar tizimida resotsializatsiya jarayonini takomillashtirish bo‘ yicha takliflar, xususan, shaxslar va ularning oilalarini taʼlim-tarbiya jarayoniga jalb qilish, shuningdek, jazoni ijro etish muassasalarida resotsializatsiya uchun ajratiladigan vaqtni oshirish zarurati keltirilgan.