DAVLAT ISHTIROKIDAGI AKSIYADORLIK JAMIYATLARI KUZATUV KENGASHLARIDA SUNʼIY INTELLEKTNI AʼZO-MASLAHATCHI SIFATIDA JORIY ETISHNING HUQUQIY ASOSLARI VA ISTIQBOLLARI - Bekmirzayeva, Umida (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Mazkur maqolada Oʻzbekiston Respublikasida davlat ishtirokidagi aksiyadorlik jamiyatlari kuzatuv kengashlari faoliyatiga sunʼiy intellekt (SI) texnologiyalarini aʼzo-maslahatchi sifatida joriy etish masalalari kompleks huquqiy tahlil qilinadi. Tadqiqotda Oʻzbekiston Respublikasining “Aksiyadorlik jamiyatlari va aksiyadorlarning huquqlarini himoya qilish toʻgʻrisida”gi Qonuni, Prezident farmon va qarorlari, shuningdek Vazirlar Mahkamasi qarorlari asosida kuzatuv kengashi vakolatlari, fidutsiar majburiyatlar va SI qoʻllanilishi bilan bogʻliq xatarlar oʻrganiladi. Shuningdek, AQSH, Yevropa Ittifoqi, Singapur, BAA va Xitoy (Gonkong) tajribasi bilan qiyosiy tahlil oʻtkazilib, milliy qonunchilikni takomillashtirish boʻyicha amaliy takliflar ishlab chiqiladi.