OLIY TAʼLIM MUASSASALARI – TADBIRKORLIK SUBYEKTI SIFATIDA - Toshkanov, Nurbek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Mazkur maqolada oliy taʼlim muassasalarining tadbirkorlik subyekti sifatidagi huquqiy maqomi hamda innovatsiyalarni tijoratlashtirishdagi institutsional roli qiyosiy-huquqiy tahlil asosida oʻrganilgan. Tadqiqotda “tadbirkor universitet” konsepsiyasi, Triple Helix modeli, intellektual mulkni boshqarish, texnologiyalar transferi va spin-off kompaniyalar tashkil etishning huquqiy mexanizmlari tahlil qilingan. AQSh, Germaniya va Janubiy Koreya tajribasi asosida universitetlarning innovatsion faoliyatini tartibga solishning samarali modellari aniqlangan. Tadqiqot natijalari Oʻzbekistonda OTMlarning tadbirkorlik faoliyati uchun huquqiy asos mavjud boʻlsa-da, intellektual mulkni boshqarish, daromad taqsimoti va institutsional infratuzilma boʻyicha normativ aniqlik yetarli emasligini koʻrsatadi. Shu asosda “Taʼlim toʻgʻrisida”gi Qonunni takomillashtirish, namunaviy intellektual mulk siyosatini joriy etish hamda texnologiyalar transferi infratuzilmasini rivojlantirish boʻyicha takliflar ishlab chiqilgan.