MOVAROUNNAHR VA XUROSONDA MINIATYURA SAN’ATINING ADABIYOT BILAN O‘ZARO UYG‘UNLIGI VA G‘OYAVIY ESTETIK VA AXLOQIY TASAVVURLARINING MUSHTARAKLIGI - Yuldashev, Ibroxim (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
Maqolada Movarounnahr va Xurosonda badiiy adabiyotning miniatyura san’ati bilan o‘zaro bogliqligi hamda miniatyura san’atida badiiy tasavurlarni muayyan adabiy personajlar tasvirlashda turli usullardan foydalanish yo‘llari haqida soz boradi. Bizgacha saqlanib kelgan badiiy asarlar orqali shuni ko‘rishimiz mumkinki rang-barang bezatilgan qo‘lyozma sahifalariga nozik qilib miniatyura ishlangan, bezatilgan va naqshlar chekilgan. Miniatyura badiiy matn mazmunini sharhlovchi vosita sifatida vujudga kelgan va asar g‘oyasini yorqin bo‘yoqlarda ifodalashi vosita sifatida qaralgan. Shu bilan birga miniatyura tasviriy vositalar, chiziqlar va ranglarda o‘z ifodasini topgan. Eron va O‘rta Osiyo xalqlarining VII-VIII asrlargacha bo‘lgan devoriy suratlar, haykaltaroshlik, amaliy san’at kabi qadimiy san’atlarning ildizlariga bog‘langanligining oʻziga xosligi haqida fikr yuritiladi.