O‘ZBEK MENTALITETI VA AXBOROTNI IDROK ETISH - Mirzayeva, Yelena (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
Ushbu maqola yoshlar auditoriyasining kosmopolitizmga, Internetga va ijtimoiy tarmoqlarga moyilligiga qaramay, televideniyening mashhurligi pasaymasligini va bolalikdan shakllantirilgan va avloddan-avlodga o‘tib kelayotgan mental qarashlar har qanday o‘zgarishlarga duch kelishini asoslashni, teleboshlovchilarga jurnalistik axborotning o‘zgarishini tahlil qilish televizion auditoriyamiz bilganidek, o‘ziga xos taraqqiyot yo‘lidan rivojlanayotgan o‘zbek televideniyesining mentalligi, imiji va milliy an’analarini saqlab qolishni maqsad qilib qo‘ ygan. Bunda nazariy adabiyotlarni tahlil qilish, mahalliy jurnalistlarning televizion nutqini shakllantirish omillarini aniqlash nuqtai nazaridan qiyosiy baholash, turli omillar ta’siri ostida televizion nutqni o‘zgartirish jarayonini kuzatish, miqdoriy va sifatli kontentni tahlil qilish, shuningdek, qiyosiy usullardan foydalanilgan. Tadqiqot natijasida o‘zbek telejurnalistikasi bugungi kunda jurnalistik materiallarning izchilligi, to‘yinganligi va uzatilishida, multimediaviylik va tijoratlashtirish yo‘nalishlarida global o‘zgarishlar bosqichida ekanligi, shu bilan birga mentalitet, «milliy qiyofa» va umummadaniy kontseptuallikni saqlagan holda, milliy mediamakonda O‘zbekiston hududida istiqomat qiluvchi turli xalqlarning madaniyati o‘rtasidagi ijtimoiy ong va o‘zaro ta’sir shakllariga global ta’sir ko‘rsatuvchi yangi kommunikativ jarayonlarni yaratmoqda, degan xulosaga kelindi.