“ILK KO’CHMANCHILAR” ATAMASI MUAMMOSI - Isarov, Umidulla (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
Ushbu maqolada "ilk ko‘chmanchilar" tushunchasi va uning ijmoiy va iqtisodiy aspektlari ko‘rib chiqilgan. Maqolada ko‘chmanchilikka o‘tishning sabablari va shu davrdagi jamiyatning iqtisodiy, siyosiy va madaniy hayotidagi o‘zgarishlari, "ilk ko‘chmanchilar"ning kim bo'lganligini, qanday omillar natijasida ko‘chmanchilikka o‘tilganligi va bu jarayonlarning ilmiy adabiyotlardagi tahlili bayon qilingan.