“OSOR AL-BOQIYA” – ABU RAYHON BERUNIY ILMIY IJODINING DURDONASI - Хandamova Marifat (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
Beruniyning eng muhim asarlaridan biri uning “Osor al-boqiya” asari bo‘lib, unda geografiya, astronomiya, fizika va matematikaga oid ko‘plab ma’lumotlar keltirilgan. Bu ishda u o‘z kuzatishlari va o‘lchovlarini tavsiflaydi, shuningdek, o‘z hisob-kitoblari natijalarini beradi. Beruniy turli xalqlar, jumladan, yunonlar, forslar, hindlar, xitoylar tarixi va madaniyatini ham o‘rgangan. Ayniqsa, islom tarixi va islom falsafasiga qiziqib, uning bu sohadagi faoliyati keng e’tirof etilgan va yuksak baholangan.