ДАВЛАТ ФИСКАЛ (БЮДЖЕТ-СОЛИҚ) СИЁСАТИНИНГ ИҚТИСОДИЙ ЎСИШ ВА БАНДЛИККА ТАЪСИРИНИ ТАКОМИЛЛАШТИРИШ - Асатуллаев, Хуршид (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Дунёдаги зиддиятли ҳолатлар ва жаҳон хўжалигидаги таркибий ўзгаришларга учраётган бир даврда мамлакатда иқтисодий ўсиш ва аҳоли бандлигини таъминлашда давлатнинг оқилона иқтисодий сиёсатини ишлаб чиқишни тақозо этади. Жамият иқтисодий тараққиётига ва иқтисодий ўсишга ва аҳолининг самарали бандлигига эришишда замон зайлига мос равишда давлат фискал (бюджет-солиқ) сиёсатининг устувор йўналишларини тадқиқ этиш долзарб мавзулардан бири саналади. Замонавий фискал (бюджет-солиқ) сиёсати давлат молиявий ресурсларидан оқилона фойдаланиш орқали иқтисодий фаолликни оширишга ва иқтисодиётдаги нохуш ҳолатларни баратараф этишга қаратилган бўлади. Унинг асосий мақсади барқарор иқтисодий ўсишни ва аҳоли бандлигини таъминлашга қаратилган иқтисодий цикл тебранишларини ва инфляцияни жиловлаш ҳамда юқори бандлик даражасига эришиш ҳисобланади. Мақолада давлат фискал (бюджет-солиқ) сиёсатининг иқтисодий дастакларидан оқилона фойдаланиш орқали иқтисодий ўсишни таъминлашга қаратилган илмий амалий тахлилар ва хулосалар берилган.