XIX ASRNING IKKINCHI YARMIDA SHARQIY TURKISTONDA ROSSIYA VA BRITANIYA IMPERIYALARI RAQOBATI - Sobirov, Sardorbek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Bu maqolada XIX asrda dunyoni bo‘lib olish yo‘lidagi kurashlardan biri, yoritiladi. Hindistonni egallab olgan Britaniya imperiyasi, O‘rta Osiyo hududlariga tabora kirib kelayotgan va keyinchalik, tahdid solishi mumkin bo‘lgan Rossiya imperiyasidan xavotirda edi. Sharqiy Turkistonda Yoqubbek o‘z hokimiyatini o‘rnatgandan so‘ng bevosita, ikki imperiya o‘rtasidagi raqobatga tortildi. Yettishahar davlati esa rus-ingliz to‘qnashuvidan foydalanishga harakat qildi.