INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDA OILAVIY NUTQDAGI IJTIMOIY-MADANIY FARQLAR - Djuraeva, Muxlisa (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek tillarida oilaviy nutqdagi ijtimoiy-madaniy farqlari koʻrib chiqiladi. “Oila” tushunchasini lingvomadaniy mazmunining leksik, frazeologik, paremiologik va matn sathlarida namoyon boʼlishini taʼminlovchi omillarni ochib berish, chogʼishtirilayotgan tillarda oila munosabatlari kontseptual idrokidagi oʼxshashlik va farqlarni ilmiy asoslashdan iborat. Shuningdek ingliz va oʼzbek tillarida “oila” kontseptining lingvomadaniy mazmunini leksika, frazeologiya, paremiologiya va badiiy matnlar materialida ochib berish va tavsiflash; milliy-madaniy xususiyatlarni hisobga olgan holda “family” va “oila” leksemalarining kontseptual asosini taqqoslash; yaqin qon-qarindoshlik va uzoq qarindoshlik, er-xotin qarindoshligi va urugʼchilik munosabatlarini ifodalovchi ingliz va oʼzbek atamalarining tasnifini oʼxshashliklar va farqlarni ajratish.