ТИЛ ТАЪЛИМИДА БАДИИЙ АДАБИЁТ ЎҚИТИШ УСУЛЛАРИ - Норматова, Шоира; Абдурахманова, Меҳрибон (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ушбу мақолада муаллифлар китоб ўқишга қизиқишнинг йўқолиши ва китобхонлик маданиятининг пасайиши, ёшлар ўртасида бадиий адабиёт мутолаасининг аҳволи тўғрисида ўз кузатишларини баён қилиб, бадиий адабиёт ўқишга қизиқишни ошириш бўйича экспериментал амалий таклифларини берадилар. Мутолаага рағбатнинг давлат томонидан қўллаб-қувватланиши, китоб ўқишга ундовчи турли тадбирлар бу соҳада олиб борилаётган оқилона сиёсатни тил ўрганишда қўллаш талабаларнинг бадиий асарни тушуниш, ҳис қилиш даражаси, дидини шакллантириш билан бир қаторда, оғзаки ва ёзма нутқ саводхонлигини ошириш мақсадини ҳам кўзда тутиши айтилади. Асар мутолааси давомида луғат бойлиги, услубият, грамматика соҳасидаги билим ҳамда кўникмаларни ривожлантириш устида ҳам иш олиб бориш, шунингдек, асарга аннотация, тақриз, эссе ёзиш, тест синови каби назорат шаклларини қўллаш самараси борасида таклифлар берилади.