MEHNAT HUQUQINING KONSTITUTSIYAVIY ASOSLARI VA KAFOLATLARI - Makhmudova, Khurmat (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqolada har bir inson mehnat qilish, ishni erkin tanlash, adolatli va qulay ish sharoitiga ega bo’lish va ishsizlikdan himoya qilinish huquqiga ega ekanligi, har bir inson hech bir kamsitishsiz teng mehnat uchun teng haq olish huquqiga egaligi, har bir ishlovchi kishi o’zi va oilasi uchun insonga munosib yashashni ta’minlaydigan adolatli va qoniqarli daromad olishga, zarur bo’lganda ijtimoiy ta’minotning boshqa vositalari bilan to’ldiriluvchi daromad olish huquqiga ega har bir inson kasaba uyushmalari tuzish va o’z manfaatlarini himoya qilish uchun kasaba uyushmalariga kirish huquqiga eganligi, 2023-yil 30-aprel kuni Referendum natijalari bo‘yicha qabul qilingan O‘zbekiston Respublikasi Konstitutsiyasi ikkinchi bo‘limi inson va fuqaroning asosiy huquqlari, erkinliklari va burchlari belgilanganligi O‘zbekiston Respublikasi Konstitutsiyasida hamda O‘zbekiston Respublikasi Mehnat Kodeksida hamda boshqa qonunlarda shaxslarning tenglik va kamsitishlardan taqiqlash prinsipi asosida erkin mehnat qilish huquqlari bo‘yicha har tomonlama kafolatlar berilganligi, ayniqsa ayollar, voyaga yetmaganlar, nogironlar va boshqa aholining ijtimoiy himoyaga muhtoj qatlamlari uchun mehnat sohasida alohida kafolatlar va imtiyozlar berilgan va bugungi kunda amalga oshirilib kelinayotganligi, insonning Konstitutsiya va qonunlarda mustahkamlab qo‘yilgan huquq va erkinliklari daxlsizdir hamda ulardan sud qarorisiz mahrum etishga yoki ularni cheklab qo‘yishga hech kim haqli emasligi, mehnat qilish huquqi, kasb va faoliyat turini erkin tanlash huquqi shaxsning mutloq huquqi, mehnat qilish huquqi Xalqaro normativ hujatlarda, O‘zbekiston Respublikasi Konstitutsiyasida, Mehnat kodeksida va boshqa qonun osti hujjatlarida mustahkamlangan va kafolatlanganligi аnаliz vа sintеz, kоmplеks yondаshuv, tizimli-funksiоnаl yondаshuv, kоntеnt аnаliz, rеtrоspеktiv tаhlil, diаlеktik, sinеrgеtik, gramatik tahlil kаbi ilmiy bilish usullаridаn fоydаlаnib tadqiq etilgani haqidagi masalalar bayon qilinadi.