DEMOGRAFIK XAVF XATARNI PAYDO QILADIGAN SHART – SHAROIT VA OMILLAR - Xo‘jageldiyev, Ibodulla (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Demografik xavf xatarni paydo qiladigan shart – sharoit va omillar quydagilarni tashkil qiladi: iqtisodiy va geografik jihatdan joylashgan o‘rni, qulay yoki noqulay joylashganligi, turli xil yuqumli kasalliklar, epedimiyalarning tarqalishi, tug‘ulishning pasayishi, aholining qarishi, aholining milliy madaniy an’analarning buzilishi, ishsizlik, kam taminlanganlik, asosiy ishchi kuchining chetga chiqib ketishi, turli millat ma’daniyatining aralashuvi, yer – suv va oziq ovqat yetishmasligi va boshqalar kiradi.