METODOLIK KELAJAKLAR: KOGNITIV STILISTIKANI BOG'LASH - Mamanazarova, Gulhayo (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
"Metodologik kelajak: kognitiv stilistikani bog'lash" maqolasi kognitiv stilistikaning rivojlanayotgan manzarasini, kognitiv fan va adabiy tahlilni uyg'unlashtirgan fanlararo sohani o'rganadi. Unda ushbu sohadagi metodologik yutuqlar va kelajakdagi yo'nalishlar muhokama qilinadi. Asosiy mavzular adabiy tajribani tushunish uchun neyrokognitiv yondashuvlarni birlashtirish va stilistik tahlil uchun hisoblash vositalarini qo'llashni o'z ichiga oladi. Muallif adabiy mashg'ulot paytida o'quvchilarning javoblari va kognitiv jarayonlarni o'rganish uchun ko'zni kuzatish va neyroimaging kabi empirik usullarning muhimligini ta'kidlaydi. Maqolada, shuningdek, stilistik tadqiqotlarni yaxshilash, matn xususiyatlari va o'quvchilarning o'zaro ta'siri haqida chuqurroq ma'lumot berishda sun'iy intellekt va mashinani o'rganish imkoniyatlari ta'kidlangan. Maqolada kognitiv nazariyalarni ilg'or analitik usullar bilan bog'lash orqali, kelajakdagi tadqiqotlar adabiyotning bilimga qanday ta'sir qilishini tushunishimizni sezilarli darajada oshirishi va adabiyot nazariyasi va kognitiv fan bo'yicha yangi istiqbollarni taklif qilishi mumkin.