TANA, RUX VA MA'NAVIYATNING INSON BORLIG'IDAGI AKS ETISHINING FALSAFIY TAHLILI - Pirnazarov, Nurnazar (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqola inson shaxsining o'zaro bog'liq tarkibiy qismlarini: tana, ong, ruh va qalbni o'rganadi. Materializm tanani va ongi haqidagi tushunchamizni chuqurlashtirgan bo'lsa-da, ruh va qalbni e'tiborsiz qoldirgan. Bu nomutanosiblik moddiy qadriyatlarni ma'naviy qadriyatlar ustidan ustun qo'ygan iste'mol jamiyatini shakllantirdi. Tana instinktlar orqali ishlaydi, ong esa tajribalarni bilim va tushunishga aylantiradi. Ruh materializmdan yuqori turib, e'tiqod, ideallar va ularga erishish irodasini o'z ichiga oladi. Inson xulqi ideallarga bo'lgan e'tiqod va muvaffaqiyat umididan kelib chiqadi, bu esa shaxsiy va ijtimoiy o'sish uchun zarurdir. Muvozanatli ruh, tarbiya va iroda orqali shakllanadi va uyg'un mavjudlik uchun juda muhimdir. Ma'naviy o'sish ko'pincha azob-uqubatlardan kelib chiqadi, bu esa an'anaviy baxt izlashni savol ostiga qo'yadi.Ushbu maqola inson shaxsining moddiy va ma'naviy o'lchamlarini birlashtirgan holda, jamiyatdagi ziddiyatlarni hal qilish va shaxsiy farovonlikni oshirishga qaratilgan yaxlit tushunchani qo'llab-quvvatlaydi