SAHNA NUTQI O’QITISHNING O’ZIGA XOS JIHATLARI - Utepbergenov, Aydos (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqola o'zbek teatr ta'limida sahna nutqining muhim rolini o'rganadi. Buyuk yozuvchilar, shoirlar va ijodkorlarni tarbiyalash zarurligini ta'kidlab, sahna nutqi tarix va kelajak o'rtasidagi ko'prik sifatida ta'limda muhim rol o'ynashini muhokama qiladi. Aktyorlarning aniq va emotsional chiqishlar qilishlari uchun nutq texnikalari, jumladan diksiya, intonatsiya va artikulyatsiyani o'zlashtirishning zarurligini ko'rsatadi. H. Mahmudova va K.S. Stanislavskiy asarlaridan foydalangan holda, aktyorlarning nutq ravonligi va aniqligini oshirish uchun turli mashqlar va metodologiyalar tahlil qilinadi. Shuningdek, sahna nutqining teatr tarixi davomida o'zgarib, rivojlanib borayotgan shart-sharoitlar, aktyorlik maktablari va ijodiy yo'nalishlarga moslashishi yoritiladi. Maqola, har bir talabaning ovozi jarangdor, egiluvchan va har qanday sahna va auditoriya sharoitida bardoshli bo'lishini ta'minlash uchun tizimli yondashuvning ahamiyatini ta'kidlaydi. Sahna nutqi orqali talabalarga tomoshabinlarni ta'sir qilish va ishontirish imkoniyatini beruvchi teatr san'atining ajralmas qismi ekanligi ko'rsatiladi.