FRENSIS BEKON INDUKTIV USULI VA TA’LIM, TARBIYA VA O’Z-O’ZINI TARBIYALASH G’OYALARI - Shadmanov, Qurbon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Buyuk ingliz mutafakkiri, faylasufi va davlat arbobi Frensis Bekon Yevropa XVI-XVII asrlar adabiyoti va falsafasida esse janrining rivojlanishiga katta hissa qo‘shgan muallifdir. Uning Yevropa Uygʻonish davri oʻrnini egallagan Yangi davr jiddiy ijtimoiy va iqtisodiy oʻzgarishlar davriga yozilgan “Fanlarning Buyuk Tiklanishi” traktati ingliz adabiyotining qimmatli va nodir asarlaridan hisoblanadi. Ushbu maqola bu taraqqiyotning boshlanishini ta’minlagan mutafakkirga aylanganligi va aynan shu falsafiy manbada buyuk mutafakkir tomonidan bildirilgan noyob ta’lim va tarbiya haqidagi g‘oya va fikrlarini o‘rganishga bag‘ishlangan.