ҚАЙТА ИШЛАШ КОРХОНАЛАРИДА КОМПЛЕКС ИШЛАБ ЧИҚАРИШ ҲИСОБИНИНГ МЕТОДОЛОГИЯСИНИ ТАКОМИЛЛАШТИРИШ - Abdullayev, Altinbek; Masharipov, Ozod (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Мақолада қайта ишлаш корхоналарида комплекс ишлаб чиқариш ҳисобининг методологиясини такомиллаштириш йўналишлари ишлаб чиқилган. Тадқиқотнинг мақсади қайта ишлаш корхоналарида комплекс ишлаб чиқариш ҳисобининг назарий, услубий қоидалари ва воситалари билан боғлиқ концепцияни ишлаб чиқишдан иборат. Мақолада қайта ишлаш корхоналарида ун ва ем маҳсулотлари билан боғлиқ ретроспектив кўрсаткичлар таҳлил қилинади, ишлаб чиқариш функциясида ишлаб чиқариш омилларининг ўзаро алоқадорлик технологияси тавсифланади. Ун ва ем маҳсулотлари ҳажмига таъсир этувчи харажатлар ва асосий ишлаб чиқариш фонди каби омилларнинг умумий алоқадорлиги ва уларга таъсир кўрсатиш даражаси Кобба-Дуглас функцияси орқали исботлаб берилади. Тадқиқотда ун ва омихта ем маҳсулотларини биргаликда ишлаб чиқаришга сарфланган харажатлар ва асосий ишлаб чиқариш фондининг ўртача ва юқори даражадаги самарадорлиги, зарурий ресурслар билан таъминлаш даражаси, ун ва омихта ем маҳсулотларини биргаликда ишлаб чиқариш самарадорлигини баҳолаш билан боғлиқ қарорлар қабул қилиш механизми, корхонада ун ва омихта ем маҳсулотларини биргаликда ишлаб чиқаришнинг 2030 йилга мўлжалланган ун ва омихта ем маҳсулотлари прогнози ишлаб чиқилди.