ТЕРРОРИЗМГА ҚАРШИ КУРАШДА ХАЛҚАРО-ҲУҚУҚИЙ МЕХАНИЗМЛАРНИНГ ЭВОЛЮЦИЯСИ ВА САМАРАДОРЛИГИ: ЗАМОНАВИЙ ЁНДАШУВЛАР ВА ИСТИҚБОЛЛАР ТАҲЛИЛИ - Очилов, Шермат (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ушбу мақолада терроризмга қарши курашнинг халқаро-ҳуқуқий асослари ва уларнинг ривожланиш босқичлари таҳлил қилинган. Муаллиф терроризмга қарши курашнинг халқаро-ҳуқуқий механизмлари эволюциясини уч даврга бўлиб ўрганади: илк давр (1970-йилларгача), ўрта давр (1980-2000 йиллар) ва замонавий давр (2001 йилдан ҳозиргача). Ҳар бир даврда қабул қилинган муҳим халқаро ҳужжатлар, уларнинг аҳамияти ва таъсири батафсил кўриб чиқилган. Мақолада БМТ доирасида қабул қилинган конвенциялар, хусусан Бомбали терроризмга қарши кураш тўғрисидаги конвенция, Терроризмни молиялаштиришга қарши кураш тўғрисидаги конвенция ва бошқа ҳужжатлар таҳлил қилинган. Шунингдек, минтақавий ташкилотлар томонидан қабул қилинган ҳужжатлар ҳам кўриб чиқилган. Муаллиф мавжуд халқаро-ҳуқуқий механизмларнинг камчиликларини аниқлаб, уларни такомиллаштириш бўйича таклифлар берган. Хусусан, радикализм ва экстремизмни олдини олиш, терроризмга қарши курашда инсон ҳуқуқларини ҳимоя қилиш, болалар ва ёшларни террористик ташкилотларга ёлланишдан ҳимоя қилиш, ижтимоий тармоқларда террористик материалларни тарқатишга қарши кураш бўйича янги конвенциялар қабул қилиш таклиф этилган. Мақолада терроризмга қарши курашнинг халқаро-ҳуқуқий асосларини такомиллаштириш ва бу соҳада халқаро ҳамкорликни кучайтириш зарурлиги асослаб берилган.