O‘ZBEKISTON QISHLOQ XO‘JALIGIDA ILMIY TA’MINOT TIZIMINI MOLIYALASHTIRISH MEXANIZMINI TAKOMILLASHTIRISH - Xasanov, Ilxom (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
O‘zbekistonda qishloq xo‘jaligini rivojlantirish mamlakat iqtisodiyoti, oziq-ovqat xavfsizligi va aholi bandligini ta’minlash uchun muhim ahamiyatga ega. Tadqiqotlar, innovatsiyalar va texnologiyani qishloq xo'jaligi amaliyotiga o'tkazishni o'z ichiga olgan ilmiy ta'minot tizimi mahsuldorlik va barqarorlikni oshirishda muhim rol o'ynaydi. Biroq, ushbu tizimni moliyalashtirish mexanizmi uning samaradorligi va uzoq muddatli o'sishiga ta'sir qiluvchi jiddiy muammolarga duch kelmoqda. Ushbu maqolada O‘zbekistonda qishloq xo‘jaligi ilmiy ta’minoti tizimidagi moliyalashtirishning hozirgi holati o‘rganiladi, moliyalashtirishning mavjud modellari doirasidagi muammolar baholanadi va takomillashtirilgan mexanizmlar taklif etiladi. Muvaffaqiyatli xalqaro amaliyot va joriy iqtisodiy tendentsiyalarni tahlil qilib, tadqiqot moliyalashtirish strategiyalarini O‘zbekiston qishloq xo‘jaligi sektori ehtiyojlariga moslashtiruvchi modelni belgilaydi.