SHIHOBIDDIN SUHRAVARDIY FALSAFIY QARASHLARIGA IJTIMOIY-SIYOSIY VAZIYATLARNING TA’SIRI - Murtozayev, Shahobiddin (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqolada Shihobiddin Suhravardiy dunyoqarashining shakllanishi va rivojlanishida o‘rta asr Islom dunyosidagi ijtimoiy-siyosiy vaziyatning ta’siri tahlil qilinib, uning falsafiy qarashlari hamda asarlari orqali jamiyatdagi adolat va ma’rifatning ahamiyatiga bergan ta’kidlari, o‘sha davrda hukm surgan siyosiy tuzumlar, diniy va ma’naviy muhit bilan uzviy bog‘liqligi o’rganilgan. Shuningdek, Suhravardiyning ijtimoiy muhit bilan aloqalari, uning hukmdorlar va olimlar bilan bo‘lgan munosabatlari xususida batafsil so‘z yuritilib, o‘sha davrning siyosiy beqarorligi, diniy ziddiyatlar va madaniy yangilanishlar Suhravardiy falsafasi va uning e’tiqodlariga qay darajada ta’sir ko‘rsatgani ko‘rib chiqilgan.