ADABIYOT DARSLIKLARDA EVFEMIZMLARNING QO‘LLANILISHI VA TAHLILI - Gulamova, Dilobar (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqola evfemizmlarning maktab darsliklarida tutgan o‘rni va ta’sirini o‘rganadi, bu lingvistik vositalar o‘quvchilarning nozik yoki murakkab mavzular haqidagi tushunchalarini qanday shakllantirishini tahlil qiladi. Ko‘pincha noqulay vaziyatni yumshatish yoki yashirish uchun qo‘llaniladigan evfemizmlar ma’lumotni yanada yoqimli yoki ijtimoiy jihatdan maqbul tarzda shakllantirish orqali hislar va munosabatlarga ta’sir qiladi. Ushbu tadqiqot fanlar bo‘yicha turli darsliklarni har tomonlama tahlil qilish orqali evfemik tildagi umumiy qoliplarni aniqlaydi, ularning ta’lim mazmuniga ta’sirini baholaydi va o‘quvchilarning tanqidiy fikrlashi va dunyoqarashiga ta’sirini muhokama qiladi. Adabiyot darsliklardagi matnlarni tahlil qilish orqali tadqiqot evfemizmlar qanday qilib noto‘g’ri qarashlarni davom ettirishi yoki faktlarning buzib ko‘rsatilishiga hissa qo‘shishi mumkinligini ta’kidlaydi.