INGLIZ VA O‘ZBEK PAREMIYALARINI O‘RGANISHNING AKSIOLOGIK JIHATLARI - Yuldasheva, Nigora (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqolada lingvomadaniyatshunoslikning muxim tushunchalaridan biri xisoblangan paremiya, ularni o‘rganish, ijtimoiy-falsafiy tahlil etish, millat va xalq qadriyatlariga ta’siri masalasi yoritilgan. Qolaversa ushbu tushuncha semantikasida (ma’nosida) madaniyatning biror bo‘lagini aks ettiruvchi til yoki nutk birligi, lingvokulturemalarga madaniyatning biror bo‘lagini aks ettiruvchi so‘zlar (tub, yasama, ko‘shma va murakkab so‘zlar), frazeologik birliklar, so‘z birikmalari, gaplar, paremiyalar, murakkab sintaktik butunliklar, matnlar, shu jumladan olklore matnlari va hokazolar o‘rganilgan. Lingvokulturema mazmun va ifoda planiga ega. Ifoda planini yuqorida ko‘rsatilgan birliklar, mazmun planini esa o‘sha birliklarning semantikasi tashkil kiladi. Paremiya, lingvokulturema konseptdan o‘zining til yokn nutq birligi ekanligi bilan, ifoda va mazmun planiga ega ekanligi bilan farq qilishi aks ettirilgan.