КОРХОНАЛАРДА ИНВЕСТИЦИЯЛАР ҲИСОБИНИНГ ИЛМИЙ-МЕТОДОЛОГИЯСИНИ ТАКОМИЛЛАШТИРИШ - Абдуллаев, Алтинбек; Холиёров, Парда (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Мақолада қайта ишлаш корхонасида инвестициялар ҳисобининг методологиясини такомиллаштириш йўналишлари ишлаб чиқилган. Тадқиқотнинг мақсади қайта ишлаш корхонасида инвестициялар ҳисобининг назарий, услубий қоидалари ва воситалари билан боғлиқ концепцияни шакллантирилган. Мақолада қайта ишлаш корхонасида ун ва ем маҳсулотларини кўпайтириш мақсадида ретроспектив кўрсаткичлар таҳлил қилинади, инвестициялар (дон) айланмаси ва таркибининг маҳсулот ишлаб чиқаришни кўпайтиришга таъсир кўрсатиш технологияси тавсифланади, уларнинг умумий алоқадорлиги ва уларга таъсир кўрсатиш даражаси инвестициялар (дон) айланмаси ва таркибининг моделлари ва алгоритмлари ишлаб чиқилган. Тадқиқотда инвестициялар (дон)нинг ун ва омихта ем маҳсулотларини биргаликда комплекс ишлаб чиқариш самарадорлигига таъсирини баҳолаш орқали қарорлар қабул қилиш механизми, ун ва омихта ем маҳсулотларини биргаликда ишлаб чиқариш ва улар учун киритиладиган инвестицияларнинг 2030 йилга мўлжалланган прогнози ишлаб чиқилган.