KOTIB CHALABIYNING SHARQ ILM-FAN TARAQQIYOTIDA TUTGAN OʻRNI - Safarova, Tumaris (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqolada XVII asrda yetishib chiqqan Usmonli imperiyasining yetakchi olimlaridan biri Kotib Chalabiyning falsafiy qarashlari toʻgʻrisida maʼlumotlar bayon etilgan. Kotib Chalabiy ham aqliy va diniy ilmlarda yuqori malakali, ham oʻz davrining ilmiy rahbari edi. Shuningdek, mazkur olim asarlarida Islom metafizik tafakkurida muhim muhokama mavzusi boʻlgan Allohning zarurligi va ilmi isboti batafsil tahlil etilgan.