XRISTIANLIK DININING KELIB CHIQISHI VA G’ARB DAVLATLARIGA TARQALISHI - Mamanov, Jamoliddin (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Mazkur maqolada xristian dini tarixi, paydo boʻlgan davr ijtimoiy-siyosiy va iqtisodiy-madaniy vaziyatning holati, xristian dinining paydo boʻlishiga olib kelgan sabablar tahlili va ushbu dinga yahudiylik dinining taʼsiri geografik omil yondashuvi asosida ochib berilgan. Bundan tashqari maqolada xristian dinining Isroil hududidan chiqib butun Gʻarbiy Yevropa hududlariga tarqalishi, katolik cherkovining paydo boʻlishi va dunyoviy hokimiyat ustidan hukmronlik oʻrnatishining sabablari hamda xristian dini tarixiy taraqqiyotining keyingi bosqichlarida diniy hokimiyatning zaiflashuvi va Katolik cherkovi hukmronligiga chek qoʻyish borasidagi tarixiy vaziyatlar haqida falsafiy fikr yuritilgan.