OʻZBEK VA NEMIS TILLARI ANTROPONIMIKASIDA ZAMONAVIY TENDENSIYALAR: KONTRASTIV TAHLIL - Abdullayev, Ziyodbek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Maqola oʻzbek va nemis tillari antroponimik tizimidagi zamonaviy oʻzgarishlar, yangi moda ismlar va ularning ommalashish jarayonlari va sabablariga bagʻishlangan. Har ikkala qiyoslanayotgan til nomlash tizimidagi soʻnggi yillarda urfda boʻlgan ismlar va ularning tarixiy shakllanish bosqichlari aniq misollar yordamida davrlashtiriladi hamda har ikkala antroponimik tizimda bugungi kunda roʻy berayotgan nomlashdagi oʻzgarishlar tahlil etiladi. Tahlillar natijasida nemis tilida urfdagi ismlar asosan mavjud anʼanaviy ismlar qisqarishi, turli fonetik oʻzgarishlar orqali yangi nomlar paydo boʻlishi va ommalashishi, oʻzbek tili antroponimik tizimida esa asosan diniy motivli asosan arab tilidan kirib kelgan ismlar urf boʻlishi va bu ham erkaklar ham ayollar ismlari uchun xos holat ekanligi aniqlandi.