TURKOLOGIYADA SO‘ZLASHUV USLUBIGA DOIR IZLANISHLAR - Rajabova, Karomat (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Tildagi barcha soʼzlar maʼnoviy jihatdan maʼlum bir uslubga xoslanib, shu uslub doirasidagi kontekstlarda qoʼllaniladi. Bu jarayon dunyodagi hamma tillar uchun mos keladi. Xususan, turkologiyada ham uslubiyat, uning oʼziga xos xususiyatlari tillar kesimida keng miqyosda oʼrganilmoqda. Ushbu maqolada turkologiya tarkibidagi tillar misolida soʼzlashuv uslubining qay darajada oʼrganilganligi, uning turlari, bu soha doirasida olib borilayotgan tadqiqotlar yoritib beriladi. Turkiy tillarni oʼrganuvchi olimlar nutq tili va uning xususiyatlariga turli til darajalarida murojaat qiladilar. Xususan, bu yoʼnalishda qirgʼiz, qozoq, turkman, tatar, boshqird kabi tillardagi izlanishlar ahamiyatlidir.