ИЖАРА ШАРТНОМАСИГА ОИД ҚОНУНЧИЛИКНИ ТАКОМИЛЛАШТИРИШ БЎЙИЧА АЙРИМ ЁНДАШУВЛАР - Ғайбуллаев, Сохибжон (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Мақолада ижара шартномасининг ҳуқуқий ва иқтисодий жиҳатлари таҳлил қилинади. Бунда кейинчалик сотиб олиш шарти билан ижара шартномаси тузишга оид масалаларга эътибор қаратилади. Ушбу шартнома тури актив ёки мулкни аввал ижарага олиб, кейинчалик уни тўлиқ эгалик қилиш мақсадида сотиб олиш имконини беради. Мақолада ушбу шартноманинг мазмуни, унинг шартлари, ижарачи ва ижара берувчининг ҳуқуқ ва мажбуриятлари, шунингдек, сотиб олиш ҳуқуқидан фойдаланишнинг ҳуқуқий оқибатлари ёритилган. Иқтисодий жиҳатдан, бундай шартномалар тадбиркорлик фаолиятини молиялаштириш, хусусий мулкни эгаллашни енгиллаштириш ва мулкий таваккалчиликларни камайтириш имконини беради. Мазкур ишда, шунингдек, бундай турдаги ижара шартномаларининг асосий афзалликлари ва камчиликлари, улардан фойдаланишга оид ҳуқуқий масалалар муҳокама қилинади.