GENDER METODINING NAZARIY ASOSLARI - Razzoqova, Mahliyo (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqola zamonaviy jamiyatda erkak va ayol xatti-harakatlarining o‘zgaruvchan an’anaviy stereotiplarini ta’kidlab, gender ta’limi va gender sotsializatsiyasi bilan bog‘liq masalalarni muhokama qiladi. Unda bolalarni jinsiga qarab tarbiyalash va o‘qitishda gender ta’limining ahamiyati ta’kidlanib, maktabgacha ta’lim tizimida jinsidan qat’i nazar, bolalar rivojlanishiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi qayd etilgan. Gender sotsializatsiyasi jarayoni kognitiv, hissiy va xulq-atvor jihatlarini o‘z ichiga oladi va gender o‘ziga xosligi jamiyatning madaniy tizimi ta’sirida shaxsning butun hayoti davomida shakllanadi. Maqolada bolalarni tarbiyalash amaliyotida gender xususiyatlarini hisobga olish zarurligi ta’kidlangan.